Ik moet op controle bij controlearts, arbo-arts, reïntegratiearts, wat nu?

Gepubliceerd op 17 december 2021 om 16:21
controlearts, mutualiteit

Het hoort erbij, op controle gaan bij een arbeidsgeneesheer, een arbo-arts of een controlearts van mutualiteit of het werk.

Je bent niet de enige die er stress over ervaart! Het zorgt zelfs vaak voor een terugvalletje in je burn-out. De uitspraak of het akkoord hangt vaak af van één persoon en net dat boezemt je angst in.

Moet je wel altijd zo angstig zijn voor deze controle?

Ik kan je aanraden om heel eerlijk te zijn en de dingen niet te verbloemen. Soms hebben we de neiging om dingen beter voor te stellen dan ze zijn, doe dat niet, het zal je niet helpen. Je hoort ook wel eens dat mensen hun situatie slechter voorstellen dan dat het is, doe dat ook niet, want zij hebben je snel door en doorprikken zo een leugen.

Zij ontmoeten veel mensen en het is hun taak dat te zien.

Wat je wel moet doen is bloedeerlijk alles vertellen wat je aan de hand hebt en je goed voorbereiden met verslagen en attesten van je artsen, je begeleiders (psycholoog/coach), eventueel nog andere dingen die je doet. Dit is immers wat ze meestal willen zien om zo ook te oordelen of je niet bij de pakken blijft zitten en wel aan jezelf werkt en vooruitgang wil boeken naar herstel. Van burn-out kom je niet af door alleen te zitten wachten tot op de dag dat het beter wordt, neen, dat niet. Je dient stappen te zetten. 

Angst is meestal ongegrond als je niets te verbergen hebt, ook al schaam je je voor je toestand of je burn-out. 

Het idee dat ze éénzijdig over jou beslissen is inderdaad niet altijd het meest prettige gevoel, maar probeer als je een uitnodiging krijgt, je voor te bereiden en het dan los te laten tot de dag zelf. 

Bedaar jezelf met ademhalingstechnieken!

De dag dat het zover is.

Probeer ook hier rustig mee om te gaan. Adem en geraak niet in paniek of overstressed!

Ik hoor vaak dat controleartsen wel wat pushen over startdatum of om deeltijds te moeten gaan starten, of er wordt een beetje geduwd om je "uit je kot te lokken", maar weet dat ook werkgevers, verzekeringen en mutualiteiten cijfers te behalen hebben en het hun doel is om zoveel mogelijk de mensen aan het werk te krijgen of houden. Wees dus niet persoonlijk boos op een controlearts, het is ook maar hun job.

Aanhoor wat ze je te vertellen hebben en laat het zakken en bekijk thuis wat het met je doet, schiet niet direct in paniek of extra stress. Als het te vroeg voor jou is, zullen ze je ook niet aan het werk laten gaan en dan was de controle ook eerder een formaliteit.

Ik raad je aan om iemand mee te nemen (als het kan), want met twee hoor je meer dan alleen en iemand kan notities nemen voor achteraf.

Achteraf.

Vaak hoor ik ook dat je lichaam je achteraf trakteert met extra veel vermoeidheid of symptomen en ik heb dit zelf ook ervaren. Gun jezelf daarna wat extra rust, want je lijf dient deze extra stress van "het er mogelijks kunnen afgegooid te worden" en zo ook nog een stukje inkomen te verliezen, te verwerken. 

Uiteindelijk kan er veel gezegd en geoordeeld worden, maar er is maar één persoon die weet of het lukt of niet en dat ben JIJ

Jouw lichaam zal aangeven of het er klaar voor is of niet en wanneer. Luister dus naar je lichaam en laat je hoofd en redeneringen voor één keer achterwege.

De rest van de zorgen zijn voor morgen, dus laat dat los en los een probleem pas op als het zich werkelijk voordoet en stop met te piekeren over de toekomst, dat helpt je nu niet vooruit! 

Je bent immers geen helderziende, de toekomst kan je niet voorspellen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.