De laatste fase van een burn-out

Gepubliceerd op 29 november 2021 om 07:40
burnoutpreventie

De laatste fase van een burn-out is de transformatiefase. Een moeilijk woord om aan te geven dat je veranderd bent, dat je iets veranderd hebt in je leven, dat je gegroeid bent.

Je leven na een burn-out zal nooit meer hetzelfde zijn als ervoor. Het wordt niet slechter, anders, maar beter. Je bent klaar voor je nieuwe ik. Je hebt terug leren leven vanuit je hart en je passies. Je doet terug de dingen die je graag doet en niet omdat het moet, maar binnen de grenzen van jouw lichaam en dus niet binnen de grenzen van een ander. Je hebt leren neen zeggen, je hebt leren aanvaarden. Je hebt rust ingebed in je leven, misschien wel meditatie en ademhalingstechnieken ook. Je hebt je perfectionisme en pleasersgedrag onder controle. Je past alles wat je in therapie en coaching geleerd hebt toe op je leven om situaties en patronen te herkennen en je valkuilen uit de weg te gaan.

Natuurlijk zijn en blijven we mensen en zijn we niet onfeilbaar, maar als je hard en goed gewerkt hebt aan jezelf, dan zou je nieuwe ik toch in 90 à 95% van de gevallen patronen herkennen en direct het geleerde toepassen. Wees lief voor jezelf als het eens niet gelukt is. 

Veroordeel jezelf niet, want dan zit je weer in oude patronen. Bekijk het zoals met tanden poetsen: als je dat één dag vergeten bent, dan ga je jezelf toch ook niet veroordelen voor de rest van je leven? Neen, je herneemt dat gewoon de volgende dag en zo is het ook met alles wat je in en tijdens en van je burn-out hebt geleerd. Gewoon herpakken.

Nog een tip: laat je nog een tijdje opvolgen na integratie, want een (nieuwe) werkomgeving kan vaak dingen opnieuw doen triggeren en je wil waarschijnlijk nooit meer in een volgende en helse burn-out belanden? Daar ben ik zeker van!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.