De vijfde fase van een burn-out

Gepubliceerd op 22 november 2021 om 09:34
re-integratie

De vijfde fase van een burn-out noemt men vaak de re-integratiefase. Het is een fase waarbij je je al een beetje beter voelt en alle vorige stappen hebt doorlopen. Dat is wel erg belangrijk dat je alle vorige stappen hebt doorlopen! Het is het moment (en niet vroeger!) waarbij je kan beginnen denken aan hoe je toekomst er terug zou willen gaan uitzien. Je kan vrijwilligerswerk uittesten, je kan een testje doen naar re-integratie op je werk, zien wat je al zou kunnen of wat nog niet. Je kan misschien aan loopbaancoaching doen of je coach integreert dat in deze fase in je behandeling. Het is ook het moment om te gaan overdenken wat je definitief gaat veranderen in je leven en voor de rest van je leven. Je dient iets te veranderen, anders ga je binnen de korste keren mogelijkheid hebben om te hervallen naar een ergere en diepere burn-out. Er zijn enorm veel gevallen bekend waarbij in de vorige fasen het werk niet goed werd gedaan en er niets veranderd werd aan de situatie, met als gevolg 65% kans op herval.

Vergelijk het met het bakken van een taart.

Als je taart mislukt is, dan ga je de volgende keer toch ook niet exact hetzelfde doen om die taart opnieuw te bakken, want dan mislukt ze opnieuw? Je gaat iets moeten veranderen, iets aan de ingrediënten, iets aan de bereidingswijze of iets aan de baktijd. Symbolisch kan je dit doortrekken naar je manier van leven, je werk, je vrienden, je hobby's, je manier om met de dingen om te gaan, je grenzen, je neen-zeggen, maar ook je rustmomenten.

Dus wees gewaarschuwd: de re-integratiefase kan pas goed verlopen als je alle andere stappen goed hebt doorlopen en je iets zal veranderen in je leven!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.