Wat is de eerste te nemen stap bij burn-outklachten?

Gepubliceerd op 10 maart 2022 om 09:59

Vaak weten mensen met stress -en burn-outklachten niet waar ze moeten starten. Wat is nu de eerste stap en wanneer?

 

Je hebt vele eerste stappen die je kan zetten, ofwel stap je naar je baas of verantwoordelijke of naar een begeleidende dienst op je werk. Je kan er ook over praten met collega’s, vrienden en/of familie. Als je er maar over praat, dat het niet meer zo goed gaat en dat alles je teveel wordt, dat je niet meer kan, dat je moe bent, geen energie meer hebt en je door de dag heen sleurt.

 

Wat je ook kan doen en vaak vind ik persoonlijk dit een interessante stap is dat je een afspraak inboekt bij je huisarts. Bespreek wat je allemaal aan de hand hebt en hoe het echt met je gaat en misschien volgen er dan wel bepaalde acties vanuit je arts. Het is misschien tijd om eerst wat rust en slaap te nemen, wat sowieso de eerste stap is bij een burn-out.

 

Als het noodzakelijk is om even thuis te zijn, dan is dat zo. Ga niet -net als wat ik dan deed- tegenin tegen het advies en achter de rug terug aan het werk. Dan ben je jezelf en je lichaam aan het bedriegen en heeft het totaal geen nut gehad dat je naar de dokter bent gestapt.

Heb vertrouwen in de kundigheid van de arts en laat je ook niet te snel pillen voorschrijven, als dat niet moet, maar laat het oordeel bij je arts. Als je niets hebt met depressie of slaapproblemen, zijn antidepressiva niet altijd een oplossing. Bespreek dit ook met je arts.

 

Het is in ieder geval goed om een stap te zetten, want met blijven voort te gaan in de ratrace, zal er niets veranderen, integendeel. Je lichaam gaat je blijven kwalen geven tot dat je er aandacht aan schenkt en in dat opzicht is een lichaam inventief. Het vindt altijd een andere weg, tot je luistert, en soms is dat tot een chronische ziekte toe en als er iets is dat ik je niet wens, is het dat wel!

 

Dus, zet die eerste stap!

STRESS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.