Om welke reden is het zo belangrijk om al wat je geleerd hebt in coaching/therapie te blijven toepassen, ook als het een beetje beter gaat? Waarom laten mensen dan net alles vallen?

Gepubliceerd op 15 september 2023 om 17:55

Traditioneel zie je in het najaar dat het weer wat minder gaat met mensen, dat hun energiepeil weer wat gezakt is en ergens is dat normaal, want ook als je gezond bent en geen burn-out hebt, is het leven niet elke dag rozengeur en maneschijn, dan heb je ook hoogtes en laagtes in je energiepeil. Natuurlijk zitten we met argusogen naar onze energie te kijken als we in burn-out zitten of er eentje gehad hebben.

Na de zomer, de zonnige en lange dagen en het hernemen van vele taken, ritmes en structuren -zeker als je schoolgaande kinderen hebt- is het opnieuw wat zoeken om een nieuw evenwicht te vinden, wat extra tijd voor jezelf te vinden en gewoon te worden aan de nieuwe structuren. Sommige mensen slaken een zucht dat ze terug meer me-time krijgen nu de kinderen weer naar school toe zijn, maar nog anderen hebben het emotioneel een beetje moeilijk dat iedereen opnieuw vertrekt uit het huis en jij dan thuis achterblijft in ziekteverlof.

Wees lief voor jezelf!

Natuurlijk vergeten veel mensen dat, in een periode dat het beter gaat met hen, ze veel handvaten over boord gooien die ze kennen en geleerd hebben. Ze denken dan dat ze het niet meer nodig hebben, precies omdat het beter gaat en lijkt dat ze meer energie bezitten, maar niets is minder waar!

In de zomer brengt de zon ons goede stoffen door het vele licht, we gaan soms op vakantie, doen leukere dingen, vertoeven meer buiten dan in de donkere herfst- en wintermaanden en dus gaan we denken dat we meer energie hebben en onze geleerde tools aan de kant laten. We gaan dus ook zo los over onze grens, want door de goede hormonen die ons lichaam hierdoor produceert, voelen we vaak niet dat we meer energie draineren door veel (te veel) te doen. We vergeten -door het blij gevoel van deze hormonen- te luisteren naar ons lichaam. Soms komen daar dan nog andere omstandigheden bij en dan is het hek helemaal van de dam.

Het is belangrijk om alles wat je in coaching en therapie hebt geleerd te blijven inzetten in je leven, ja zelfs een dagelijkse gewoonte van maken om net “in shape” te blijven, zoals ik dat noem. Het is vaak een patroon dat als het beter gaat, je bepaalde dingen niet meer gaat toepassen en hierin ligt net de grootste valkuil.

Elk jaar deze periode zie ik mensen die in deze valkuil gevallen zijn en zich opnieuw dienen op te laten krikken om terug alles op te nemen om opnieuw uit de terugval te geraken om meer energie te hebben.

Vergeet niet dat zolang je niet ten volle 100% hersteld bent, je ook deze tools nodig hebt om je naar dat niveau van 100% herstel en energie terug te brengen.

Daarenboven ga je ook het nut beter inzien wat sommige van die oefeningen met je doen, als je het dagelijks blijft gebruiken. Deze handvaten werken ook veel beter als je ze niet alleen inzet als het terug slechter gaat, want dan ben je jezelf ook negatief aan het conditioneren. Ze werken net beter op slechte momenten of momenten van een dalletje of terugval, als je ze ook blijft gebruiken als het goed met jouw gaat.

Ikzelf geef elke dag het voorbeeld aan mijn cliënten en ik zet zelf nog veel van die dingen dagelijks in omdat ze me dan net zoveel positiefs opleveren en me blijven ondersteunen in een positief leven met een gebalanceerde energie en een positievere kijk.

Moraal van het verhaal: pas elke dag toe wat je (al) kent, ook op momenten dat het lijkt dat je het niet meer nodig hebt of dat het beter gaat met je energie en dan zal je zien dat je sneller vooruitgaat in herstel en het ook meer effect heeft op minder goede momenten! Dan pas zet je grote stappen vooruit richting herstel.

Wees dus lief voor jezelf en doe het voor jezelf, niet voor mij 😊!

Heb je hierbij hulp nodig, aarzel niet om me te contacteren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.