Vanwaar komt de verwarring tussen burn-out en depressie en hoe behandel je dat?

Gepubliceerd op 11 november 2022 om 11:20

Afgelopen weekend heb ik tijdens de signeersessies die ik bij mijn boek ‘Hoe het licht uitging’ gaf, veel uitleg moeten geven aan mensen die niet geloven in een burn-out, die beweren dat je dan een depressie hebt. Ik hoorde ook enkele keren door de oudere generatie het woord “zenuwziek” vallen.

 

Tot mijn grote verbazing zijn er nog steeds mensen die het verschil niet kennen. Ik weet wel vanwaar dit misverstand komt. Er zijn een aantal klachten die gelijklopend zijn en vandaar de verwarring. Mensen denken ook als ze iemand zien wenen of somber zijn dat deze persoon onmiddellijk ook depressief is. Niets is minder waar!

Een burn-out is een energieziekte en een depressie is een stemmingsziekte. De manier van behandelen is ook compleet anders.

 

Het ene bestrijd je best met medicatie en het andere best niet. Een depressie gaat over de stoffen in je hoofd die niet worden aangemaakt of uitbalans liggen, dat pak je best met medicatie aan. Raadpleeg hiervoor je arts. Bij een burn-out helpt het totaal/meestal niet om anti-depressiva te ontvangen, aangezien dat nog meer verdooft. Terwijl het bij burn-out net de bedoeling is om je meer te laten voelen en terug meer in je lijf te komen, wat je verleerd hebt door de tijd heen. Je hebt lang veel signalen genegeerd. Natuurlijk kan je beide aandoeningen tegelijkertijd hebben, dan is het verhaal en de behandeling ook dubbelzijdig. Een burn-out dien je te bestrijden door aan je patronen te werken, je manier hoe je in het leven staat en zoveel meer en dat ga je niet met een pilletje oplossen. Was het maar zo makkelijk!

 

Als je nu op een snelle manier wil weten of je nu een burn-out of een depressie hebt, dan kan je een korte definitie toepassen: Wil je nog en kan je niet meer of kan je nog, maar wil je niet meer? (Het is soms een kort door de bocht definitie, maar het geeft alvast mooi het verschil weer.) Het eerste is de korte definitie van burn-out.

 

Als je nood hebt aan begeleiding voor je burn-out, contacteer me dan of zoek burn-outbegeleiding bij een psycholoog. Heb je nood aan ondersteuning bij een depressie, zoek dan een psycholoog op. In het eerste geval kijk je naar het nu en werk je aan de toekomst om te herstellen in het tweede geval, ga je in je verleden trauma’s aanpakken om uit de depressie te geraken. De wortels bij depressie liggen vaak veel dieper, al kan het bij beiden wel zo zijn dat je opvoeding en de patronen het ontstaan ervan hebben gevoed. Soms is het nodig en interessant om het verleden aan te pakken en op te rakelen, maar dat is niet altijd het geval. Je kan -tenzij bij trauma- beter een blik werpen op de toekomst en het vanaf nu en in het nu aanpakken om te kijken hoe je je leven kan gaan herinrichten vanuit dit moment.

 

En ja, zo blijf ik verder het taboe bestrijden en uitleggen wat het verschil tussen beiden is om het thema bespreekbaar te maken en aan te kaarten dat je dus niet “gek” bent, of “zenuwziek” als je met een burn-out kamt, maar dat het net de mensen zijn met de sterkste wil die erin belanden.

Laat dat laatste duidelijk zijn!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.