Waarom dien ik iets te veranderen in mijn leven als ik in burn-out beland ben?

Gepubliceerd op 12 september 2022 om 14:30

De eerste vraag die je je dient te stellen is de vraag: “Om welke redenen is het mij overkomen dat ik in een burn-out beland ben?”

Je had het misschien niet zien of voelen aankomen, je hebt veel signalen genegeerd, bent altijd maar blijven doorgaan omdat het moest en ga zo maar door.

Het is zoals het is. Het is absoluut niet fijn om het te moeten meemaken, laat ons zeggen dat het hels is. Eén van de naarste periodes uit mijn eigen leven.

Maar, om je te blijven afvragen waarom is het mij overkomen, daarmee kom je geen stap verder en blijf je in je slachtofferschap hangen.

Wat wel belangrijk is, is je de vraag te stellen hoe het komt en wat je er kan uit leren om dit niet meer opnieuw mee te hoeven maken.

Velen vergeten deze belangrijke stap en doen maar wat en komen zo dan ongewild na enige tijd in een volgende burn-out terecht.

 

Je dient een aantal dingen te doen, een aantal stappen te zetten en aan jezelf te werken, dingen onder ogen te zien. Doe dit zeker onder begeleiding, want zelf kan je niet altijd alle te nemen stappen zetten en pakken.

 

Maar één ding is zeker, als je eenmaal in de laatste fasen van burn-out beland bent, dan ga je je moeten afvragen wat je nu definitief in je leven zal gaan veranderen. Ja, definitief.

Verander je niets, dan zal er niets veranderen in de toekomst en liggen alle ingrediënten klaar om een nieuwe burn-out aan te kweken.

 

Er is een gezegde dat zegt: als je doet wat je altijd al gedaan hebt, dan krijg je wat je altijd al gekregen hebt. Dat kan je toch niet willen!

 

De eerste vraag die ik mensen stel als ze hervallen zijn, is: “Wat heb je veranderd in je leven?” en meestal komt daar geen (afdoend) antwoord op.

 

Dus, je dient iets te veranderen, dat is duidelijk.

 

Wat precies ga je anders doen? Ga je meer je grenzen leren aangeven? De dingen doen die je graag doet? Mensen uit je leven weren die je energie leegzuigen?

 

Daarom is het belangrijk om te werken aan bepaalde patronen (perfectionisme, anderen behagen,…) en te werken aan bepaalde overtuigingen en dingen te leren. Vergeet niet dat een burn-outcoach of een psycholoog gespecialiseerd in deze materie je daarbij kan helpen. Ik ga ook met jou op zoek naar wat jij dient te veranderen in jouw leven om het leven te gaan leven die je echt wil en om je levenskracht helemaal terug te pakken, zonder klachten.

Altijd welkom voor je gratis intake!

 

Dus ja, je dient iets te veranderen, anders is het een kwestie van tijd. Velen die moe blijven of blijven hangen in herstel of (te) snel terug aan het werk zijn gegaan en met deze klachten blijven kampen, die dienen zich deze vraag eens te stellen of ze wel iets veranderd hebben in hun leven en meestal is het antwoord "neen".

 

En jij?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.