Schuldgevoel en gefaald gevoel: wat is de link met burn-out(klachen)?

Gepubliceerd op 13 oktober 2022 om 10:00

Vele mensen die kampen met burn-out, kampen ook met schuldgevoelens en met een gefaald gevoel. Hoe komt dat nu?

Wanneer je naar je beleving niet meer kan voldoen aan je eigen normen, omdat je lichamelijk uitgeput bent en allerlei kwalen hebt, dan steekt dat gefaald gevoel wel eens de kop op. Het gefaald voelen als  werknemer, als partner, als moeder, als kind, als vriendin, als buur,… noem maar op!

 

Onder dat gefaald gevoel steken vaak patronen waar je je niet bewust van bent en die zich al een tijdje tegen jezelf aan het keren zijn, zoals perfectionisme, pleasegedrag,… noem maar op. Je hebt altijd alle balletjes in de lucht willen houden en op een zeker moment lukt je dat niet meer en dien je toe te geven dat je zal moeten loslaten, minder zal moeten gaan doen of dat je minder kan doen. Het is dan dat dit gefaald gevoel de kop opsteekt. Het is gewoon een symptoom van burn-out, die onder de emotionele klachten vallen.

 

Schuldgevoel, dat gaat nog een stapje verder, want dat wil zeggen dat je je persoonlijk schuldig voelt ten opzichte van jezelf of iemand anders dat je bepaalde dingen niet meer kan (doen) of taken moet afstaan. Eens je met dit schuldgevoel kampt, kan je dit het beste onder de loep nemen met je coach of psycholoog, aangezien je vele vormen van schuldgevoel hebt. Je hebt functionele en dysfunctionele, ja zelfs destructieve vormen van schuldgevoel. De eerste is in feite de enige die gegrond is en die je mag hebben, want dat is als je iets fout hebt gedaan of schade hebt berokkend. Alle andere vormen van schuldgevoel zijn niet goed voor jou en werken tegen jou in en al zeker tegen je herstel in.

Zowel het gefaalde gevoel als het schuldgevoel hebben alles te zien met je eigenwaarde. Een lage eigenwaarde is goed om je burn-out verder te voeden en de link is snel gemaakt.

 

Als je hier last van hebt, dan kan je proberen te werken aan het verhogen van je eigenwaarde; Begin alvast bijvoorbeeld met deze tip en ga daarna nog verder aan de slag met je therapeut of coach.

Stel dat ik nu tegen jou zou zeggen: ‘Je haar zit mooi.’ Of ‘Je ziet er goed uit.’ Of ‘Je hebt iets moois aangetrokken.’

Wat is je eerste gedachte en reactie daar dan bij? 😊

 

Ga je zeggen:

  • "Oh, nee, ik moet naar de kapper toe. Of
  • Nee hoor, ik heb wallen. Of
  • Maar dat is al een oud kledingstuk, ik heb het zelfs in de koopjesperiode gekocht."

 

OF ga je zeggen:

  • "Oh, dankjewel. OF
  • Bedankt voor je compliment, fijn dat te horen! OF
  • Dankjewel, ik vind het ook een mooi kledingstuk."

 

Bij het schrijven van deze blog is het mijn verjaardag en steevast ontvang ik alle wensen en kadootjes met open armen en zeg uitgebreid dankjewel en ik voeg er nooit aan toe ‘dat had je niet moeten doen’ of denk ‘ik ben dat toch niet waard’. Neen, ook al hoeven al die kadootjes voor mij niet, ik ontvang ze toch met open armen. We geven graag, maar dan moeten we ook leren ontvangen en zo is het ook met complimenten.

 

Aan jou de keuze hoe je daar mee omgaat!

Complimentjes met open armen ontvangen zegt veel over je eigenwaarde!

Probeer het alvast maar eens uit!

En neen, het is geen dikkenekkerij of gestoef zoals wij dat zeggen in het dialect, het gaat alleen over je eigenwaarde en dat jij er mag zijn!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.