Welke klachten kunnen er allemaal optreden bij een burn-out?

Gepubliceerd op 3 mei 2022 om 15:41

Geregeld wordt er mij de vraag gesteld in mijn coachpraktijk, in de Facebookgroep of in de webinar of de ene of andere klacht wel bij burn-out hoort en welke klachten er nu bij horen. Vaak is er ook een hele hoop ontkenning.

 

Wel, de lijst is lang wat er bij burn-out kan horen. Er is een verschil tussen de klachten die je steeds hebt en de klachten die je kan hebben.

Mijn allereerste raad is steeds om dingen te laten uitsluiten. Dat deed ik destijds ook en als er dan geen aanwijsbare oorzaak te vinden is voor je probleem, dan ben je zeker dat het om een burn-outklacht gaat. In 95% van de gevallen zal dat zo zijn, maar het is belangrijk om zorg te dragen voor je lichaam en op zeker te spelen, dat is mijn eerste raad.
Graag deel ik de niet limitatieve lijst van klachten.

 

Je hebt:

  • Fysieke klachten
  • Emotionele klachten
  • Psychologische klachten
  • Mentale klachten

Die horen er (helaas) altijd bij.

 

Je kan ook volgende klachten hebben, daar ga ik in de volgende blog op in.

  • Gedragsmatige klachten
  • Psychosomatische klachten
  • Depressieve klachten
  • Spanningsklachten

 

Ik ga nu even in op de basisklachten die altijd bij een burn-out horen:

Fysieke klachten

Je hebt geen energie meer, voelt je altijd moe of zelfs extreem vermoeid. Vaak zeggen mensen in het begin dat ze niet zo moe of uitgeput zijn, maar dat komt omdat ze het nog niet toelaten en nog teveel “aan” staan. Vermoeidheid treedt op als je eraan toegeeft.

Deze klachten kunnen zich op verschillende manier verder uiten in je lichaam op allerlei fysieke manieren.

Ik geef je een greep uit wat kan, al is elk lichaam anders. Je kan een grauwe kleur hebben, wallen onder de ogen. Je weerstand is lager dan anders. Je kan maag-en darmproblemen hebben. Je hebt hartkloppingen, spierpijn, slaapproblemen,…  Deze niet-limitatieve lijst komt in de volgende blog uitgebreid terug.

De lijst is lang en het lichaam is inventief om je klachten aan te bieden opdat je toch eindelijk naar dat lichaam zal luisteren. Vaak worden ook zwakke plekken in je lichaam aangesproken om die aandacht op te eisen.

 

Emotionele klachten

Deze klachten kunnen ook op verschillende manieren hun uiting vinden. Je hebt het gevoel de controle over je leven kwijt te zijn. Je ontwikkelt ook een schaamtegevoel dat je nu even niet meer kan en daarbij hoort het gefaalde gevoel. In de eerste fase past ontkenning ook in dit rijtje. Vaak moet je zomaar huilen, niet altijd met een rechtstreekse aanleiding, maar het kan ook dat je niet kan wenen. Dat je zo verstikt zit in je emoties dat het even niet kan. Je bent vaak boos of je bent in paniek. Paniekaanvallen kunnen hier ook thuishoren. Het kan zelfs voorkomen dat je niet meer wil leven en suïcidale gedachten hebt, maar dat wil niet meteen zeggen dat je in een depressie zit. Het kan uiteraard dat je burn-out gepaard gaat met een depressie, laat je dan goed begeleiden met gepaste hulp.

Je kan ook vaak niet meer van de dingen echt en oprecht genieten. Alles is een opgave.

 

Psychologische klachten

Bij psychologische klachten hoort het gevoel van uitputting, maar ook van chaos in je hoofd. Je hebt het lege-batterij gevoel en je kan vaak ook niet meer autorijden of dat gaat moeilijker door concentratieverlies. De lijst is hier ook veel langer dan wat er hier geschreven staat. Alle psychologische klachten passen hierbij. Je kan er ook achter komen tijdens een burn-out dat je hoogsensitief bent en dat je dus snel overprikkeld bent, al kan het ene zonder het andere.

 

Mentale klachten

Mentale klachten horen sowieso bij burn-out. In de eerste fasen ben je gedistantieerd van je lichaam en lijf. Je zit dan in de dissociatiefase. Je denkt dat je nog voelt, maar dat is niet meer zo. Je leeft op automatische piloot en denkt dat je super(wo)men bent. Je hebt als het ware een denkbeeldig muurtje rondom jezelf gebouwd om jezelf onbewust te beschermen. De concentratiestoornissen passen ook in dit rijtje en dat gaat vaak gepaard met geheugenverlies. Je kan niets meer onthouden en het lijkt of dementie optreedt. Niets is minder waar, het is een manier van je hersenen om te overleven en voorrang te geven aan je vitale functies en dat is even niet je geheugen. Je piekert vaak en veel en vertoont ook uitstelgedrag. Vaak gaan mentale klachten ook gepaard met cynisme.

Eentje die vaak uit het oog wordt verloren is dat er “snel” wil genezen worden en stappen wil gezet worden. Deze past helemaal bij de mentale klachten van een burn-out. Dat gaat niet zomaar. Je hebt weken, maanden, zelfs jaren je in een burn-out gewerkt en dan kan herstel ook enkel stapje per stapje aangepakt worden en optreden.

 

In de volgende blog zal ik het hebben over alle bijkomende klachten die je kan hebben bij een burn-out. Het is ongelooflijk hoe inventief het lichaam kan omgaan met allerlei klachten om je toch te laten stilstaan bij het leven en ervoor te zorgen dat je meer gaat leven vanuit je hart en passies, waarbij je hoofd, je hart en je buik op één lijn staat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.