Meditatie... een vaak misbegrepen iets en heel efficiënt bij burn-out(klachten)!

Gepubliceerd op 14 juni 2022 om 14:06

Meditatie… een vaak misbegrepen iets.

 

Wanneer we het woordenboek of Wikipedia openslaan staat er hetvolgende te lezen over meditatie:

Meditatie is een vorm van spirituele oefening. Vele religies en geloofsstromingen kennen meditatie in één of andere vorm.

In de 20ste eeuw ontstond in het westen hernieuwde belangstelling voor meditatie en bewustzijnsverruiming. Meditatie is nu vooral bekend uit het hindoeïsme en boeddhisme waarin meditatie een essentiële methode is om de doeleinden die ze beschrijven, te bereiken.

 

Net om deze reden wordt het begrip vaak miskend en denken velen dat het gaat om te zweven over een mat.

 

Niets is minder waar.

Er bestaan vele vormen van meditatie waarbij de meest toegankelijke manier mindfullness is, waarbij de dingen met aandacht worden gedaan en leven in het hier en nu. Als je alle mogelijke vormen van meditatie wil kennen, raadpleeg je best eens Mr. Google.

De vormen zijn verschillend qua opzet en dan vooral door iets niet te doen of net iets te doen. Dat kan gaan van ergens aandacht bij te houden tot net de aandacht afwenden of vermijden. Het gebruik van mantra’s komt ook in verschillende technieken terug.

 

Je hebt meditaties van 1 minuut waarbij je het even stil maakt, tot langere meditaties die uren kunnen duren. Er bestaan muziekgeleide tot stiltemeditaties, meditaties met een concreet doel bv. dankbaarheid of verlagen stress, tot meditaties waarbij er geen doel is. De keuze en de lijst is lang.

 

Als je de rangorde en dieptegang wil kennen over de te beoefenen meditatie, google dat zeker eens.

 

De meditatie die ikzelf leren beoefenen heb tijdens mijn burn-out en nog dagelijks doe, is de transcendente meditatie (=TM). Het doel is moeiteloos te zijn en dit op basis van een mantra die je aangeleerd krijgt. Als je gedachten afdwalen, dan laat je dat gewoon ook gebeuren. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gevoerd naar deze vorm en het is bewezen dat je bij deze meditatie je fysiologische processen meer in balans brengt en je hersenen in een zodanige staat van zijn brengt dat het lijkt als het ware op wakker slapen. Je beoefent dit in principe 2x per dag. Je bereikt op deze manier een diepe manier van ontspannen en herstellen. Transcendente meditatie behoort tot de meest diepgaande vormen van mediteren. Als we mindfullness links op de curve zetten, dan staat transcendente (bijna) uiterst rechts. En neen, ik zweef niet over een mat. Ik zet me gewoon rustig op de bank of in de zetel. Je kan het ook overal beoefenen: in de trein, in de wachtzaal bij de dokter, in je bed. Je maakt het gewoon even stil en rustig.

 

Alhoewel ik deze manier van mediteren een heel efficiënte manier vind, is het niet gratis om het aan te leren en wil ik niemand pushen in een bepaalde richting. Weet wel dat wetenschappelijk onderzoek (S. Laureys) heeft uitgewezen dat er na 3 maanden al beterschap is bij herstel van burn-out. (Hij schreef daar ook een boek over.)

 

Nogmaals, iedereen is vrij zijn meditatievorm te kiezen, maar beter mediteren dan niet mediteren. Je geeft je hersenen zo de rust en bouwt een meer gebalanceerd leven op waarbij je je gedachten even op onhold zet en met volle aandacht bij jezelf bent of probeert te komen.

 

In het laatste deel van mijn burn-out zette ik dit actief in om bijvoorbeeld lastige en energievretende situaties door te komen, zoals bijvoorbeeld een oudercontact of dingen waar je niet onderuit kan.

 

Dus onthoud van deze blog dat je beter mediteert dan niet mediteert en kies er eentje uit die bij je past. Mediteren heeft een heel positieve invloed op rust creëren in je lijf en te ontladen, wat erg belangrijk is bij burn-out(klachten). De bijwerking is soms dat je meer creatieve oplossingen bedenkt bij problemen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.