Welke bijkomende klachten kan je nog allemaal hebben bij een burn-out?

Gepubliceerd op 20 mei 2022 om 14:39

In de vorige blog hadden we het over de basisklachten die je bij een burn-out kan hebben en in deze blog gaan we verder op de andere klachten die bij een burn-out kunnen horen. Zoals reeds gesteld is de lijst erg lang en niet-limitatief. Het is onmogelijk om alle klachten op te lijsten. Nog even stellen dat je best eerst alles met je arts laat uitsluiten en als dat gebeurd is, dan ben je zeker. Uit de praktijk weten we dat in 95% van de gevallen je klachten burn-out gerelateerd zijn.

Hierdoor kan het ook dat je een angst ontwikkeld over bijkomende klachten. Een angst die je best probeert om te draaien, aangezien dat het vechten tegen en niet-aanvaarden versterkt. Weet dat hoe meer klachten je krijgt, hoe minder je aan het herstellen bent en je meer rust en slaap dient in te bouwen en meer aan jezelf werken ook. Het is een manier van je lichaam om meer aandacht op te eisen en je te laten stilstaan bij het leven. Eens je dit mechanisme kan zien en begrijpt, dan zal je op een andere manier naar je burn-out kijken en lief zijn voor jezelf en je lichaam.

De bijkomende klachten kunnen zich afspelen op vier vlakken:

  • Gedragsmatige klachten
  • Psychosomatische klachten
  • Depressieve klachten
  • Spanningsklachten

 

We gaan er even dieper op in.

Gedragsmatige klachten

Gedragsmatige klachten hebben letterlijk te maken met gedrag of met aangeleerde dingen. Al deze dingen treden cognitief op en kunnen ook op deze manier aangepakt worden en verholpen worden. Slaapproblemen, angsten, paniekaanvallen, nachtmerries passen hierbij.

Zoals gesteld kunnen deze optreden, allemaal tegelijkertijd, maar het kan dus perfect dat je dit niet hebt. Al deze bijkomende klachten hangen ook af van intensiteit en wanneer ze voorkomen, wanneer je aan de alarmbel hebt getrokken en wanneer je gestopt bent met doorgaan en voor jezelf bent beginnen zorgen. Hoe langer doorgegaan hoe meer paniekaanvallen bijvoorbeeld, maar zo is het ook met de andere gedragsmatige klachten.

 

Psychosomatische klachten

Extreem moe en zonder energie komt ook nog eens hier terug, maar er zijn heel veel psychosomatische klachten die je kan hebben. Een psychosomatische klacht is een klacht die voortkomt uit stress en psychologische problemen en een veruiting heeft in het lichaam: gewrichtspijnen, haaruitval, schouderpijnen, nekklachten, rugproblemen, maag- en darmproblemen, voor de vrouwen menstruatieproblemen, … allemaal dingen die hierbij passen. Het lijkt niet dat de oorzaak burn-out en stress is, maar dat is wel zo. Nogmaals, ons lichaam is erg inventief om je van deze soort problemen te dienen als je niet lief bent voor jezelf en niet (meer) wil luisteren naar je lichaam.

 

Depressieve klachten

Deze is soms wat moeilijk te zien en om deze reden wordt depressie vaak verward met burn-out, maar er is een groot verschil! Ook al kan je beiden samen hebben.

Schuldgevoelens, somberheid, geen zin meer om leven passen bij depressieve klachten. Huilen wordt vaak als een depressieve klacht gezien, maar dat is het niet. Bij burn-out gaat zakken en stijgen in het prikkelschema gepaard met huilbuien en dat wijst niet op depressie. Huilen of niet kunnen huilen hoort ook bij de basis emotionele klachten en niet bij depressieve klachten. Maar what’s in a name? Als je maar weet dat je je daarom geen zorgen moet maken dat je in een depressie beland bent. Een kort door de bocht test is daarom je de volgende vraag stellen: Wil je nog, maar kan je niet meer? Dan heb je vast en zeker een burn-out. Bij een depressie ligt dat omgekeerd.

 

Spanningsklachten

Onder spanningsklachten zijn ook een hele reeks symptomen onder te brengen. Deze kunnen gaan van hoofdpijnen tot spierpijnen, onverklaarbaar en verplaatsende pijntjes. Hyperventilatie past hier ook bij. De grens tussen hyperventilatie en paniekaanvallen zijn relatief dun, maar toch is er nog een verschil, waarbij het ene rechtstreeks voorkomt uit verkeerd ademen en het andere meer een lokroep is van je lichaam om het anders te doen. Een manier van je lichaam om te zeggen dat het met iets niet akkoord is. De grens is dun omdat het beiden met ademhaling te maken heeft en je door ademhalingstechnieken het kan onder controle krijgen.

 

Ik raad je aan om bij jezelf eens na te gaan welke van deze klachten bij jou spelen en begin alvast met rustig ademen en eens in je lichaam rond te voelen waar er spanning aanwezig is. Dat is een klein eerste stapje om met aandacht te leren voelen in je lichaam.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.