Angst en burn-out: welke soorten bestaan er?

Gepubliceerd op 14 mei 2023 om 18:08

Als we het woordenboek openslaan, dan komt deze definitie uit de bus over angst: "angst is een normale reactie op een reële dreiging." Angst is een gevoel dat verwijst naar dreigend gevaar en gaat gepaard met lichamelijke verschijnselen door activatie van het autonome zenuwstelsel.

Echter, angst is vaak ook wat we onszelf een stuk aandoen, als we in bepaalde scenario’s gaan geloven dat we denken dat ze reëel zullen gebeuren of zich voordoen, terwijl dat het meestal zo niet is of niet reëel is.

Angst vindt zijn oorsprong meestal in het verleden, maar projecteren we vaak op de toekomst. We zijn hier dus in feite de beste bedrieger van onszelf, van onze hersenen, al wordt dit systeem eerder onbewust gereguleerd.

Angst is ook een vorm van visualisatie, iets waar onze hersenen vaak sterk in zijn en in dat opzicht geeft het de hand aan fantasie. Meestal zijn we bang voor bepaalde situaties of dingen, maar is het iets wat niet reëel gebeurd en hierin knelt net het schoentje.

In feite zijn er maar 3 soorten basisangsten en alle angst kan finaal tot deze worden teruggeleid:

  • Angst om de controle te verliezen.
  • Angst om er niet meer bij te horen of niet graag gezien te zijn en worden.
  • Angst voor onze mogelijkheden.

Als je dit weet, kan je het begrip angst al op een heel andere manier gaan bekijken.
Angst gaat soms samen met paniekaanvallen, daarover wil ik het in deze blog niet verder hebben, daar zal ik in een latere blog eens op terugkomen.

In feite is er maar één efficiënte manier om angst aan te pakken en dat is helemaal door je angst breken en heen gaan. Als je dat niet doet, wordt de berg en de angst alleen maar groter en als je dat wel doet, zal je zien dat de intensiteit en de impact van de angst steeds kleiner wordt. Stel het je echt visueel voor als een berg die steeds groter wordt, als je bij je angst blijft staan en er zelfs uit de weg voor gaat. Op termijn heeft dit het omgekeerde effect en kan een angst een angststoornis worden. Dus ga er best los doorheen, ga er niet voor uit de weg!

Het is natuurlijk makkelijk uitgelegd, maar soms is daar wat werk voor nodig om dit aan te pakken en dat doen we in de coachwereld vaak met technieken uit NLP en afleidingstechnieken en schrijfoefeningen.

Verder wil ik ook nog het verschil aanhalen met een angststoornis. Het grote verschil is de intensiteit van de symptomen waarmee de angst gepaard gaat en het je dagelijkse leven zwaar in de weg staat en beïnvloedt.

De lijst is lang van de stoornissen die bestaan rond angst en vaak is de oorzaak in het verleden of in trauma te zoeken. Als je last hebt van een angststoornis, dan zoek je voor dit punt best een psycholoog op die hierin gespecialiseerd is.

Als jij met angsten kampt, dan help ik je verder vooruit om er leren mee om te gaan en het ook onder ogen te zien, zodanig dat de berg letterlijk minder groot en hoog wordt en je dus minder angstig kan worden. Heel veel mensen hebben tijdens hun burn-out last van angsten en dat komt omdat het cortex-vermogen vaak inboet aan analytisch en rationeel denken omdat de batterij leeg is en dat er voorrang gegeven wordt aan wat er nog rest in de batterij om te overleven en je hart te laten kloppen, je organen te laten functioneren enzomeer. 

Kortom, angst kan bij burn-out horen.
Heb je een hulpvraag, aarzel dan niet om me te contacteren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.