Waarom is het zo belangrijk om bij burn-out(klachten) aan de slag te gaan met je patronen?

Gepubliceerd op 14 maart 2023 om 18:18

Iedereen van ons heeft een bepaalde manier om om te gaan met de dingen, manieren om zich in de maatschappij te bewijzen en te kunnen overleven. Die manieren dat heet in de coachwereld ‘patronen’.

Een patroon is een manier waarop jij met de dingen omgaat, ertoe handelt en in het leven staat.
Heel vaak worden deze patronen gestuurd door alles wat we elke dag meemaken en dag na dag leggen we in onze hersenen situaties vast en baseren ons hierop weer verder, maar deze patronen zitten meestal ook diep geworteld in onze opvoeding en wat we van thuis hebben meegekregen. Je ouders (en familie) waren al dan niet het goede voorbeeld om deze patronen tot stand te brengen, maar onbewust heb je ze sowieso meegenomen.

Patronen brengen ons soms tot successen in ons leven, we behalen een diploma op wilskracht, we krijgen promotie door hard en goed te werken, we worden graag gezien doordat we anderen helpen, we vermijden een ruzie om onszelf te beschermen en ga zo maar door.
Wat velen niet beseffen is dat die patronen vaak ook tegen onszelf keren, ze staan ons letterlijk in de weg om bepaalde dingen anders te doen of anders te zien of te groeien in ons leven. De meeste patronen voeden constant burn-outklachten of burn-out.

Stresstypes en overlevingsmechanismen worden onder patronen gecatalogeerd. In deze blog ga ik vooral in op die stresstypes. De overlevingsmechanismen zal je in een volgende blog kunnen terugvinden.

Als perfectionisme, workaholicgedrag, pleasegedrag, vermijdersgedrag, slachtofferrolgedrag en nog zoveel andere rollen, het van ons overnemen, dan keert het patroon zich tegen ons. Meestal ben je je daarvan niet bewust dat deze patronen zoveel schade aan je ik kunnen berokkenen.

Wanneer je echter met deze patronen aan de slag gaat met een burn-outcoach of psycholoog gespecialiseerd in burn-out, dan krijg je meer inzicht in deze patronen, dan word je je bewust van wanneer deze het van je overnemen, wanneer deze spelen en wanneer je deze al dan niet bewust inzet. Het is pas op het moment van de bewustwording van je patronen, dat je ook actief kan leren om ze om te draaien en ermee aan de slag te gaan. Daarom hoort dit werken aan je patronen bij de 2e fase van herstel van burn-out.

Welke stresstypes bestaan er nu? Ik geef je de voornaamste mee.

  • Perfectionist
  • Pleaser
  • Workaholic
  • Innerlijke Criticus
  • Vermijder
  • Rationalist
  • Slachtoffer
  • Controleur

Je dient dus actief aan de slag te gaan met je patronen, of het nu perfectionisme is of je nu een sterke innerlijke criticus hebt of je veel in slachtofferrol hangt. Doe je dit niet, dan komen deze steeds op automatische piloot opzetten en dan verval je steeds weer in deze oude patronen, patronen die je niet dienen, meer nog, die tegen je werken. Je bent dan niet je ik, maar de rol zit aan het stuur van je vliegtuig. Mensen die met mij in de coachpraktijk aan de slag zijn, kunnen zich hier een levend voorbeeld van vormen.

Ga dus steeds aan de slag met je burn-outtherapeut rond deze patronen, want anders trap je vroeg of laat terug in die valkuil en zonder dat je het weet ben je weer vertrokken in oude gedragingen die je niet dienen en die dus niet goed voor je zijn en blijf je gevangen zitten in je eigen patronen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.